Televizyonda Ne Var?

Share

 İsrail’in Gazze saldırıları başladığı günden beri aklıma takılan bir soru var. Bir katliam kendi televizyonlarında, kendi halkına nasıl anlatılabilir? Sivil halkın öldürüldüğü, kadınların ve çocukların özel hedeflermişcesine kıyıldığı bir ortamda,  hiçbir uluslarararası hukuk kanununu tanımadan yapılan, günlerce süren, karşı tarafta ise sadece taş atan çocukların olduğu ve varlıklarını bir türlü net olarak göremediğimiz Hamas militanlarına karşı yapılan bu katliamı akşam haberlerinde nasıl anlatıyorlar acaba?

Aslında bu soruda sanırım yersiz oluyor. Saldırılar ilk başladığı günlerde bunların yayınlanmadığını, İsrail televizyonlarında gösterilmediğini, böylesine bir vahşetten İsrail’de yaşayan insanların da rahatsız olacağını düşünüyordum. Ta ki geçen akşam haberlerde sınırdaki bir tepeden ellerinde dürbünlerle karşıdaki evlerin ve insanların üstüne düşen bombaları seyretmeye (hayret ediyorum ki) çocuklarıyla birlikte gelen aileleri görünceye kadar. Artık biliyorum ki onlar karşılarında yok ettikleri evlerde, sokaklarda, hastanelerde, vs. İnsanların yaşadıklarını düşünmüyorlar. Karşı tepelerde olan olaylar Hollywood filmlerinde hazırlanmış, kurgulanmış ve çekimi yapılan bir senaryo gibi seyrediyorlardı. Dolayısla filmlerde ölümüne şahit olduğumuz insanların başka bir filmde tekrar karşımıza kanlı canlı çıktığını gördüğümüz gibi alışkın bir şekilde bombalamayı izliyorlar. Tepelerden bakan insanların yada hatıra fotoğrafı çektiren İsrailli kadın askerlerin karşısındaki insanı öldürmekten bu kadar zevk aldığını düşünmek Schindlerin listesindeki nazi subaylarını hatırlatıyor bana. Tepelerden bakan sivil halkın düşen bombaları görüp zafer işaretleri yapmaları, çocuklarına şanlı tarihlerini! Anlatır gibi özenle, gururla az ilerde yaşanan katliamı anlatmaları, bu katliamdan rahatsız olmadıklarını gösteriyor.

Hollywood yapımlarından alışkın olduğumuz, ikinci dünya savaşının nazi Almanyasında yaşanan olayları izler gibi izliyorlar olanları. Acaba bu katliamında filmleri çekilecek mi? Bizim ikinci dünya şavaşı filmlerinde katledilen yahudi insanlara üzüldüğümüz gibi onlarda Filistinli insanlara üzülerek mi izlerler? Bunları tüm dünyaya gösterecek bir sinama var mı? Şimdi Gazze’nin, Filistin’in filmlerini kim çekecek? Kim beyaz perde de olsa dahi olanları açıklayabilecek? Sadece 70 yıl önce ayrımcılığı ve katliamları görmüş bu insanlar mı atıyorlar bu bombaları? Bu olanlar bir film mi? Aslında insanlar ölmüyorlar mı? Çocuklar ölmüyor mu? Misket bomba değil mi?

İsrailde yaşayan herhangi bir insanın akşam eve gelip televizyon karşısında kumanda elinde haberlere bakarken gördüğü görüntülere ne anlamlar yüklediğini merak ediyorum hala. “Gazzede bu gün 50 kişi daha öldürüldü!”. “Askerlerimizden 1 kişi şehit oldu.” gibi haberleri görüp arka fonda, kullandıkları misket yada fosfor yada adını bilmediğimiz bombaların görüntülerini izlerken ne düşünüyorlar?

Bir kişinin ölümü trajedi bin kişinin ölümü istatistiktir. Sanırım artık İsrail için ölenler sadece istatistik. Sadece İsrail için değil sanırım tüm dünya için istatistik.

  • Ocak 19, 2009