Küçük Ağaç’ın Eğitimi

Share

 Forest Carter’ın otobiyografik romanı Küçük Ağaç’ın eğitimi yalın dili, çocuk gözüyle anlatılan kurgusu ve en önemlisi mesajlarıyla ilgiyi hak ediyor. Forest Carter’ın kendi çocukluğunu anlattığı roman ilk olarak 1976 da yayımlanmıştır. Yayımlandığı yıldan itibaren içerdiği mesajları ve modern dünyaya karşı olan tavrıyla bir bilgelik kitabı olma yolunda ilerlemektedir.

 Küçük Ağaç, Çeroki kabilesinden beş yaşında bir kızılderilidir. Anne ve babasını beş yaşında kaybeden Küçük Ağaç’ın büyükanne ve büyükbabasına tutunarak hayatı tanımak zorunda kaldığı ilk dönemiyle açılıyor roman. Bu üzücü olayın ardından kendilerine ve doğaya has kanunları öğrenmeye başlayan Küçük Ağaç, büyüdükçe modern dünyanın (Amerika) kanunlarına muhatap olur ve öğrendikleriyle gördükleri arasında çelişkileri hemen fark etmektedir.

 Kanunlar beş yaşında bir çocuğun dağda, büyükanne ve büyükbabasının yanında yeterli eğitimi alamayacağına karar verir ve onun şehirde esirgeme kurumuna yatılı olarak alınmasına karar verir. Doğaya ve öğrendiği değerlere uygun olmayan bu yaşam tarzını kabul etmesi mümkün değildir. Modern dünyanın insanlarının ihtiyaçlarından fazlasını istemesi, biriktirmeye çalışmasını anlayamamaktadır. Sürekli gelecekten korkan bu insanların yaşadıkları anı kaçırmaları doğal bir sonuçtur. Böylece dönüştürülmek istenilen bu yaşamdan eğitimini yarım bırakarak kaçar ve büyük okul olan doğaya geri döner. Bu yaşanacak bir çok üzücü olayın sadece başlangıcıdır. Çeroki’lerin zorunlu olarak göç ettirilmesine şahit olur. Açlık, yokluk, sıcak, v.b. birçok etkenle aslında bir göç değil yok etme planı uygulanmaktadır. Vergilerin ve ticareti zorlaştıran kanunlar Çeroki’ler için yaşamı imkansız hale getirmektedir. Faydacı ve yok eden modern insanları tanımıştır artık. Böylece modern dünyadan alacağı bir şey kalmamıştır.

 Modern dünyaya alışkın günümüz insanları için yeniden doğaya bakabilmeyi sağlayacak büyük bir yapıttır Küçük Ağaç’ın Eğitimi. Şen Süer Kaya tarafından dilimize kazandırılan roman Say Yayınları tarafından sunulmaktadır.

Karagöz Edebiyat Sayı 24

  • Ekim 16, 2014
  • 1