Doğu’dan Uzakta

Share

“Biz onlardan ne kadar nefret ediyorsak, onlarda bizden o kadar nefret ediyor.”

 Tarafları sınırlarını yitirmiş, zamanın yıpratan-birleştiren etkisiyle ve görünmez bağlarıyla birbirine iyice bağlanmış olan dinler, mezhepler, cemaatlerden oluşan bir doğu. Dışarıdan bakan bir göz neyle ölçebilir? Doğuda bir ülke hangi unsurlardan oluşur? Din! Mezhep! Milliyet!

 Amin Maalouf son romanı Doğu’dan Uzakta’da hiç bitmeyen iç karışıklıkların, dış etkenlerin, din-mezhep savaşlarının yaşandığı, hepsinin benzer olayları yaşamaktan artık neredeyse ortak tarihe sahip, tek bir ülke haline gelmiş “Doğu”sunu anlatıyor. Lübnan asıllı tarihçi Maalouf romancı olarak on farklı görüşü (din, mezhep, politik görüş, vs.) temsilen kurguladığı on farklı karakterden oluşan ve hepsi düşünce dünyalarında ya da fiziki olarak “göçmen” olmuş insanların anavatanlarına manevi bir mecburiyetle dönüşlerinde, dostluk aşk, savaş, din kavramlarına bakışlarını sade ve güçlü kurgusuyla sunuyor romanında. Savaş sadece bombaların ve kurşunların yarattığı yıkım değil aynı zamanda insanların düşünce, algılama, anlamlandırma, yeniden oluşturma, varlık yokluk, sevmek, nefret gibi kavramlarında oluşturduğu yıkımla da varlığını gösteriyor romanda.

 Doğuya hep tek yönlü – ön yargılı bakmaya alışmış Avrupa insanının bakışını, aslen Arap ve Hıristiyan olan, uzun zaman Avrupa’da yaşamış ve yaşam tarzını, bakışını, anlayışını benimsemiş olan birinin gözünden, doğunun içinden bir gözün dışarıdan bakabilmesi açısından önemli bir roman.

 Biz kimiz ve nefret ettiğimiz kim?

Karagöz Edebiyat Sayı 24

  • Ekim 16, 2014