Karışık Odalar

Share

Tuna Lütfü Yukay’ın ilk kitabı “Karışık Odalar” Şule Yayınları tarafından yayımlandı. Uzun ve titiz bir çalışmanın sonucu yazılmış on beş öyküden oluşuyor kitap. Öyküler açık ve yalın bir dille yazılmış. Takıntı seviyesindeki titizlik dil, kurgu ve karakterlerin psikolojik altyapılarında kendini gösteriyor. Yazarın rahatsızlık verici olarak nitelendirdiği gerçek anılardan yola çıkarak, kurgusal bölümlerle zenginleştirilmişler. İkincil anlamlara yol açmayacak netlikte kaleme alınmış bu öyküler sayesinde okuyucu ve yazar arasında bir bağlantı kuruluyor. Öykülerin kurgusal bölümlerinde dahi rüya, hayal, fantastik öğeler ya da şiirsel imgeler kullanılmıyor. Öykülerde anlatılan olayların gerçek olduğu düşüncesi hiç bozulmuyor. Böylece gerilim sürekli üst seviyede tutmaya çalışılıyor. Öykülerdeki gerçeklik duygusunun arttırılmasında açık ve yalın dilin önemi bir kere daha görülüyor.

Karakterlerini takıntılı, rahatsız, algı bozukluğu olan hatta muhakeme yeteneği olmayan kişilerden seçiyor Tuna. Günlük hayatta her an karşılaşabileceğimiz, dış görünüşlerinde ayrılamayacak kişilerin olaylar karşısında bazen iyi niyet diyebileceğimiz çılgınlıklarına şahit oluyoruz.

Öyküler birbirinden bağımsız görünse de birbirleriyle bağlarını koparmıyor. Bir öykünün kahramanı diğer bir öyküde gölge olarak çıkabiliyor karşımıza. Karakterler aynı olmadıkları halde her öyküde artan bir psikoljik bozulma, sertleşen tavır, okuyucuyu aynı karakterin, zamanla bozulan tek bir kişinin varlığına inandırıyor. Öykülerin kitapta sıralanışları da okuyucudaki heyecan ve rahatsızlık duygularını artırmak için özenle seçilmiş durumda.

Gerçeğe bu kadar sırtını yaslamak yazarın bilinçli tercihi. Bizi bir soruya taşıyor. Yaşadığımız dünyada bizi rahatsız eden hiçbir şey yok mu?

 Karagöz Edebiyat Sayı 21

  • Ekim 16, 2014