Genel İzleyici

Share

Uzun bir süredir televizyon programları başlamadan önce gösterilmesi zorunlu bir uyarı olarak yayınlanacak programın niteliğini belirler işaretler ve açıklamalar semboller halinde ekranlarımızda gösteriliyor. (Hatta bunların bazıları komik t-shirt tasarımcıları tarafından da kullanıldı.) Aklıma takılan konu bunların nasıl belirlendiği. Genel izleyici adı altında en akla sığmaz yarışma programları, en acayip evlendirme programları, en ahlaksız diziler vs. vs. her akşam tekrarlarıyla önümüze sunuluyor. Peki nedir genel izleyici kitlesi?

Geçtiğimiz bir akşam Türkiye’nin en büyük radyolarından birinde bir programcı Üç Maymun’u izlediğini ve filmin ne anlattığını anlamadığını ballandırarak anlatıyordu. “Nuri Bilge Ceylan büyük bir yönetmen ama bu filmin konusu hiçbirşey anlatmıyor. Bu bildiğimiz türk filmi hikayesi. Farklı olan birşey yokki.” gibi cümlelerle konuyu ifade etmeye çalışıyordu. Aslında filmde tam bunu anlatıyor. Yani sorun burada başlıyor. Artık o kadar genellendik ki ayrıntıları göremez olduk. Gözümüze sokulsa bile farkına varamayız yada susarız. Bilerek göremeyiz ve duyamayız.

 Radyodaki programcı arkadaş “filmde çok ustaca yönetmenlik var. Işıkların kullanımı açılar falan çok iyidi ama konu yoktu” diyordu. Bu “bildiğimiz türk filmi hikayesi” demek ne demekti? Filmdeki aldatılan koca, konuşamayan çocuk, üç kağıtcı patron ve tabi son olarak kendide suçu başkasına yüklemeye çalışan koca. Hepsi birbirlerinde gördükleri yanlışları başkalarına karşı çok güzel uygulayan, kendi hatalarından gocunmayan, gördükleri suçu çok basit şeyler uğruna kapatıp geçmeye çalışan karakterlerdi. Oysa algılarımız o kadar kapanmıştı ki artık yüzümüze tokat gibi çarpması gereken bu konuyu bile fark edemiyorduk. Çünkü her akşam izlediğimiz dizilerde insanlar birbirlerini aldatabiliyor, arkadaşlarının sevgililerine derin aşklar besliyor, fakat dostluklarına zarar vermeden birlikte olabiliyorlardı!! Hiç çalışmadan büyük paralara konuyorlar, kocaman yalılarda, zengin hayatlar sürebiliyorlar. Her akşam damat beyefendiler birini seçsin diye türlü şaklabanlık ve rezilliği olağanmışcasına yapan gelin adaylarına bakıyoruz.

 Biz genel izleyici kitlesi için artık bu konular “aşılmış” seyler. Artık aldatılan koca yada bunun yanlış olduğunu söyleyecek birileri o kadarda ilgimizi çekmiyor. Kaza sonucu ölen insanların günahını kabul etmemek artık aşılmış. Çünkü karşılığnda çok para, araba, ev, vs. vs.  alabileceğiz. Hayatımız birden zenginleşip çok mutlu olacağız.

 Hepimize iyi seyirler…

  • Mart 11, 2009