İntiharın Genel Provası

Share

          Bırakın da rahat rahat ölelim. Elbette hepimizin bazen aklından geçirdiği yada etrafında gördükçe aklına takılan bir konu. İntihar; geçim sıkıntısı, sevdiğiniz kişilerin kaybı, sağlık sorunları, vs, sebeplerle günümüzde oldukça yaygın bir vakadır. Sahnede de ilk olarak Tuna köprüsünde intiharını onurlandırmaya çalışan bir adamın iç konuşmalarıyla görüyoruz. Sevgilisiyle sorunları olan, işinden kovulmuş, borçları boyunu aşmış bir mimar olarak ölmeye çalışan adamı nehirde balıkçılık yapan fakir balıkçı durdurur. Çünkü atlarsa ağlarına zarar verecektir. Hatta polisler adamı balıkçının öldürdüğünü düşünüp onuda hapse atacaklardır. Demek ki ölmek tek başına bile olsa çevresindeki insanlara zarar vermektedir.

 Tam da bu anda sevgilisi köprüye ulaşır. Adamı vaz geçirmek ister çünkü uzun süredir kovaladığı bir işi almıştır. Artık hayatları düzelecektir. Mutluluk yakındır. Tabi işinden kovulmuş olan adam için sevgilisinin iş bulması tek başına yeterli değildir. Bu sırada sahnede kaptanı görürüz. Nehirde turistleri gezdiren ve yıllardır zor şartlarda çalıştıktan sonra güzel bir meslek edinen kaptan için bu adamın intiharı da olmaması gereken birşeydir. Çünkü bu intihar turistleri korkutabilir hatta onlardan bir kaçını öldürebilir. Bu durumda ülke çıkarları dahil herkes zarar görmüş olacaktır. Bu intihar olmamalıdır.

 Sevgilisinin iş bulmuş olmasına sevinen adam kaptanın kendisine yaptığı iş teklifiyle adeta kendinden geçer. Balıkçı, sevgilisi ve kaptan adamı kurtarmış oldukları için çok mutludur. Hemen iş görüşmeleri yapılacak, borçlar ödenecek ve yeni bir hayat kurulacaktır. Ancak herşey beklendiği gitmemektedir.

 “Kurt neden ot yemez?” herşeyin iyi gittiğini düşünen adam kaptanın kardeşinden aldığı iş teklifini kabul eder ancak kaptanın kardeşinin bir şartı vardır. Kaptanın diğer kardeşi ile görüşmesi gerekmektedir. Çünkü hastadır ve ona yardım edebilir. Bu görüşmeden sonra intihar etmek isteyen adam, sevgilisi ve balıkçı kendilerini ameliyat giysileri içinde bulurlar. Şaşkındırlar. Bir kaç gün önce herşeyin çok kötü olduğunu düşünen, asla düzelmeyeceği için intiharı seçmiş olmasına rağmen kendisine uzanan yardım elini tereddütsüz kabul eden adam şimdi o günlerden de kötü durumdadır. Şimdi sevgilisi balıkçı ve kendisi için en değerli şey olan sağlıkları da gitmiştir. bu sahnede kendilerince en anlamlı soruyu sorarlar; Kurt neden ot yemez?

 Oyun mesajını vermiş olarak bu noktada bitmiyor. Hala verilecek mesajları vardır ve sahne değişir.

 Oyunculuklarıyla göz dolduran oyuncularla birlikte sahne tasarımı mükemmel bir oyundu. Oyun boyunca sahnede olan barların çok hızlı bir şekilde değişip sizi faklı mekanlarda olduğunuzu hissettirmektedir. Oyun herkesin yavaş yavaş hissetiği bu kötü gidişin artık daha da güvenilmez bir dünyaya dönüştüğünü göstermektedir. Çıkarlar için herşey yapılabilir. Ölüme bu kadar yakın ve çaresiz birini bile öldürebilir. Laughing

 İyi seyirler,

  • Nisan 15, 2010