Ademin Kanadı

Share

Yasemin Karahüseyin’in ilk romanı Âdemin Kanadı bir insan olarak Hezarfen Ahmet Çelebi’nin hayaline kanat çırpmasının hikayesini konu ediniyor. Bir ilk kitap olarak oldukça sağlam kurgusu, sürükleyici dili, tarihi karakterler, olaylar ve mekanları kullanması ancak tarihi roman yerine masal ortaya koyması açısından oldukça önemli Âdemin Kanadı.

 Roman Aklın Kanadı, Aşkın Kanadı ve Âdemin Kanadı olarak üç bölümden oluşuyor. Her bölümde ademin hayaline ulaşması için aştığı merhaleleri okuyoruz. Hayale ulaşmak için çıkılan serüvende Dördüncü Murat Han, Aziz Mahmut Hüdai, Nefi gibi tarihi ve gerçek karakterlerin yanı sıra Hezarfen Ahmet Çelebi’nin imkansız aşkı Mecusi Rana, kılavuzu Rûyan, rüyalarında tırmandığı dağın her katında karşılaştığı Kuyu cini, Âzâr, Cesim, Ecmel, Zernigar, Ermiş ve Kerih gibi romanın masal dokusuna geçişi sağlayan kurgusal karakterlerle karşılaşıyoruz. Tabii bu masalsı yolculuk Hezarfen’i hayaline ulaştırmakla kalmıyor onu tasavvufi anlamda kamil insan olmaya götürüyor.

 Romanın ilk bölümü olan Aklın Kanadı’nda bir hayali olan Hezarfen’in ona ulaşmak için akıl yoluyla yaptığı çalışmaları görüyoruz. Ancak ulaşmak istediği kamil insan, mükemmel aşık seviyesi için akıl ve çalışmak yeterli değildir. Fazlası, aklın aşılması, teslimiyet gereklidir. Rehber olmadan alınan bu yükün ademe ağır gelmesi kaçınılmazdır. Bu ağırlığı romanda Dördüncü Murat’ın cülus töreninde sultanlık kaftanını alması ve üstünde parçalaması olarak görüyoruz. Bu ağır sorumluluk altında kalan Murat Han’a Aziz Mahmut Hüdai’nin rehber olup yeşil abasını örtmesiyle, Hezarfen’de manevi yol göstericisini bulmuş oluyor. Yine de Aziz Mahmut Hüdai ile karşılaşmaları anında bir tereddüt yaşar. Çıktığı bu yolculuk, tutunduğu hayal doğru bir yol değil midir?

 Hayaline ulaşmak için tüm bunlar da yeterli değildir. Aklın, çalışmanın, yol göstericinin, inanılan hayalin yanı sıra bir de aşka ihtiyacı vardır Hezarfen’in. Aklın dengelenmesi için aşka yol alır. Çünkü ancak çift kanatla uçulabilir.

 Ademin Kanadı bir solukta okunup, eşsiz lezzetiyle tekrar ele alınması gereken bir masal. Yasemin Karahüseyin imzasıyla Şule Yayınları tarafından ilginize sunuluyor.

Karagöz Edebiyat Sayı 24

  • Ekim 16, 2014