Gökten Elma Düşmüş

Share

Hepimiz çocukluğumuzda masallar dinlemişizdir. Tabii her masal  gökten düşen elmalarla biter. Elbette büyüdükce bu fantastik dünyalara, büyülere, devlere, ejderhalara, perilere, sihirli elmalara ihtiyacımız kalmamış, yerine kahramanların doğrulukları, cesaretleri ve erdemleri kalmıştır. Ya da biz artık büyüdüğümüz için bu masallara ihtiyacımız yok diye düşünürüz. Oysa gündelik hayatımızda hergün gidip geldiğimiz yollar, hergün oturduğumuz masa, iş yerlerimiz, gündelik konuşmalarımız, akşam haberleri, uzun uzadıya dizi filmler, vs. içinde kemikleşen algılarımıza yeni bir soluk getiriyor Elma. Neredeyse unuttuğumuz yaşamları ve değerleri en derinden çıkartmanızı sağlamakta.

Deniz Karakurt ilk romanı Elma’yı dedesinden dinlediği masallar ekseninde kurgulamış. Elbette anlatılan bir masal ancak içinde gerçekle hiç kopmayan sımsıkı bağları var. Tüm o yaratıkları ve masal diyarlarını bir kenera bıraktığınızda altta yürüyen insalık hallerini, gerçekle özdeşleşen mekanları görmezden gelemiyorsunuz. Her masalda olduğu gibi iyiler ve kötüler mutlak bir amaç için karşıkarşıya. Güzellik ve zafer ödülleri. Beklemediğiniz şekilde biten sonuyla tek solukta okuyacağınız, halk edebiyatımızın en sağlam köklerinden birine modern bir bakışla kurgulanmış bir roman Elma. Bir polisiye havasında ilerleyen olaylar silsileri zaman ve mekanlarda sıçramalarla ilginizi hep ayatta tutmayı başarıyor.

Tüm bunlarınların yanısıra internet sitesi üzerinden sunulan bir öyküsüyle (İsyan) Deniz Karakurt masalları günümüze/gündemimize getirmeye, algılarımızı uyandırmaya devam edeceğini gösteriyor.

Gökten Elma düştü. Biri bana.

Kitap Adı: Elma
Yazar: Deniz KARAKURT
Tür: Roman
Yayınevi:Cinius
Sayfa Sayısı: 318
Basım Yılı: 2009
Dil: Türkçe  

 

 

  • Ağustos 25, 2010